Нов епископ во Бугарската православна црква

На своето заседание на 12 март оваа година, Светиот Синодот на Бугарската православна црква го разгледа писмото на Неговото Високопреосвештенство митрополитот Великотрновски г. Григориј со неговото барање за наречение и ракополагање во епископски чин на архимандритот Матеј (Орешков), клирик на Великотрновската епархија, и негово назначување за викарен епископ на Великотрновскиот митрополит.

Светиот Синод реши:

Дава благослов архимандритот Матеј да биде ракоположен во епископски чин со титула Никополски и да продолжи да служи како викар епископ на Великотрновскиот митрополит.

Наречението се изрши на 12 март годинава, во Синодалната палата, а хиротонија ќе биде на 7 април, на крстопоклоната недела, во Митрополитскиот храм во Велико Трново.

Кратка биографија на архимандритот Матеј (Орешков)

Роден е во градот Казанлак во 1971 година, каде што завршува основно образование и гимназија. Завршува и насочено образование, во техничкото училиште „Арсенал“, а по отслужувањето на воениот рок, се вработува во фабриката „Арсенал“, во родниот град. Истовремено завршува и високо образование на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Велико Трново, насока – Филозофија.

Шест години предава како наставник по филозофија во гимназијата „Св. Свети Кирил и Методиј“, во Казанлак. Потоа завршува паралелен курс во Софиската духовна семинарија „Св. Јован Рилски“ и Православна духовна академија „Св. Кирил и Методиј“ во Пловдив. Примен е за послушник во Присовскиот манастир „Св. Пантелејмон“, во Великотрновската епархија, каде што на вечерната пред Благовештение во 2016 година е потстрижан во монашка схима, а на 01.10.2016 година, по одлука на Светиот Синодот, е ракоположен во чин јероѓакон, а по една година – во чин јеромонах.

На 16.11.2022 година добива чин архимандрит. Додека е на послушание во Присовскиот манастир „Св. Пантелејмон“, јеромонахот Матеј служи и во манастирот и во парохиите што му се доверени. На почетокот на 2020 година, Високопреподобниот јеромонах Матеј ја презема должноста настојател во манастирот „Св. Апостоли Петар и Павле“, во градот Свиштов и е поставен за парохиски свештеник храмовите на Свиштовската духовна околија. Од јули 2022 до мај 2023 година, јеромонахот Матеј е член на Великотрновскиот епархиски совет како претставник на епархиските манастири. Од 1 јуни 2023 година е Архијерејски намесник на Никополската духовна околија и парохиски свештеник на храмовите од Никополскиот духовна околија.

Извор: https://bg-patriarshia.bg/news/reshenie-na-sv-sinod-za-episkopska-hirotonia–1, https://bg-patriarshia.bg/news/biografia-na-arhim-matey-oreshkov