Антиохиски Патријарх Јован: „Ја нагласуваме важноста на активното присуство на Антиохиската Црква во сите земји“

Патријархот Антиохиски и на целиот Исток г.г. Јован X, ја истакна важноста на присуството на Антиохиската Патријаршија и суштинската улога што ја играат антиохиските епархии во земјата и во странство.

Неговото Блаженство ги изговори овие зборови додека го примаше Митрополитот Силуан Онер, Митрополит на Британските Острови и Ирска, во Патријаршијата во Дамаск. На состанокот се разговараше за предизвиците и перспективите на црковното служење во денешните услови. Неговото Блаженство исто така прими краток извештај од Неговото Високопреосвештенство за состојбата на антиохиските парохии во Митрополијата.

Извор: https://www.antiochpatriarchate.org/en/page/patriarch-john-x-receives-the-metropolitan-of-the-british-isles-and-ireland/2720/