Аудио-книга „Нашата молитва“ од архимандрит Серафим Алексиев

Радиото „Епархиски глас“, на Софиската митрополија, го објави својот прв целосен запис на аудио-книгата „Нашата молитва“ од архимандрит Серафим Алексеев (1912-1993).

Авторот ѝ е добро познат да православната јавност во Бугарија, по неговите духовни трудови и по катихизисот. Тој бил долгогодишен предавач во Пловдивската и во Софиската богословија, а исто така и на Духовната академија „Св. Климент Охридски“ (сегашен Богословски факултет при Софискиот универзитет).

Книгата „Нашата молитва“ е објавена од синодскиот издавачки оддел во 1994 година. Таа се состои од увод и дванаесет поглавја (254 страници):

                -Што е молитвата;

                -Различни видови молитва;

                -Надворешна и внатрешна молитва;

                -Вежби за достигнување на вистинската молитва;

                -Како да се молиме кога сме оладени?

                -Борба со расејаноста;

                -Услови за да ни биде услишена молитвата;

                -Зошто Бог честопати не ни ги исполнува молитвите?

                -Молитва за ближните;

                -Демонски пречки за молитвата;

                -Плодовите на вистинската молитва;

Текстот на аудио-книгата го чита Ангел Карадаков. Поделена на поглавја, таа може да се слуша на платформите: youtube и spotify.

Извор: https://bg-patriarshia.bg/news/audiokniga-nashata-molitva-na-arhimandrit-serafim-aleksiev