Митрополитот Тулчинско-брацлавски Јонатан ослободен

На 22 јуни 2024 година, по застапништвото на Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Рус г.г. Кирил, како резултат на преговорите, Митрополитот Тулчинско-брацлавски г. Јонатан беше ослободен.

На 7 август 2023 година, од страна на Градскиот суд во Виница, митрополитот Јонатан беше осуден на пет години затвор со конфискација на имот под апсурдни обвиненија, вклучително и „дејствија насочени кон насилно менување или уривање на уставниот поредок или заземање на државната власт“ и „повреда на територијалниот интегритет Украина“

Поглаварот на Руската православна црква по тој повод објави соопштение во кое истакна дека „на оваа незаконска одлука ѝ претходеа бројни обиди да се изврши притисок врз владиката Јонатан, кој, и покрај сè, остана верен на својата црква и на собраќата во верата Христова“.

На 9 август 2023 година, Патријархот упати обраќање во врска со осудата на митрополитот Јонатан до поглаварите на помесните православни цркви, до голем број религиски активисти и претставници на меѓународни организации.

Додека траеше разгледувањето на жалбата, владиката Јонатан беше во домашен притвор. На 19 март 2024 година, се дозна дека Митрополитот на Тулчин и Брацлав Јонатан имал мозочен удар и беше хоспитализиран, за што известивме.

На 18 јуни 2024 година, Апелациониот суд Виница ја потврди одлуката на основниот суд.

Митрополитот Јонатан се изјасни дека не е виновен за обвиненијата подигнати против него. Претходно, на владиката му беше одземено украинско државјанство.

Во блиска иднина, владиката Јонатан, кој има итна потреба од лекување и медицинска рехабилитација, ќе пристигне во Москва.

Извор: http://www.patriarchia.ru/db/text/6139236.html