Нов викарен епископ на Бугарскиот Патријарх

На 9 јули 2024 година се одржа првата седница на Светиот Синод на Бугарската православна црква под претседателство на новоизбраниот Патријарх Даниил. Синодот ги донесе следниве одлуки:

  1. Браницкиот епископ Пахомиј се назначува за прв викарен епископ на Софискиот митрополит.
  2. Се назначува архимандритот Мелетиј Спасов за ректор на Софиската богословија.
  3. На молба од Бугарскиот Патријарх Даниил, Синодот го потврдува назначувањето на јеромонах Јован Пешев за протосингел на Софиската митрополија.

Извор: https://bg-patriarshia.bg/news/reshenia-na-sv-sinod-ot-zasedanieto-mu-na-9-07-2024-g