Шведската Митрополија на Цариградската патријаршија повторно оправдана од страна на Судот во Стокхолм

Во неодамнешна одлука, шведскиот суд нареди шведскиот синдикат „Визија“ да ѝ плати дополнителен надомест на Митрополија на Шведска и цела Скандинавија, под јурисдикција на Цариградската Патријаршија, по повлекувањето на тужбата поднесена од поранешен свештеник.

Имено, поранешен свештеник на Грчката црква кој служеше позајмен во Шведската Митрополија, откако одби да се врати на неговата матична парохија, по завршувањето на неговиот втор и последен двегодишен мандат, беше расчинет од свештеничката служба и вратен на статус на лаик со одлука на Синодскиот суд на Црквата на Грција, кој имаше надлежност за овој случај.

Спомнатиот свештеник, кој се регистрирал како член на шведскиот синдикат „Визија“, побарал помош од оваа организација и поднел тужба против Митрополија на Шведска со барање за паричен надомест и враќање на парохиското место каде што служел во Шведска.

Во ноември 2022 година, пред почетокот на судењето, шведскиот синдикат „Визија“ ја повлече тужбата против Митрополијата на Шведска, по барање на поранешниот свештеник, на чие име дејствуваше, бидејќи сфатија дека случајот е целосно неоснован и несериозен. Ова значеше правно дека Светата митрополија ја доби тужбата.

Митрополија потоа побара враќање на судските трошоци што ги имаше во овој случај. На крајот, во март 2023 година, шведскиот суд пресуди во корист на Митрополијата на Шведска и нареди тужителот да ги плати овие правни трошоци, при што финансиската обврска ја презеде синдикатот „Визија“.

Подоцна, Митрополија на Шведска по втор пат побара плаќање на дополнителни финансиски трошоци за правни и други трошоци во случајот. Конечно, пред неколку дена, шведскиот суд ја оправда Митрополија на Шведска и нареди тужителот да ги плати и споменатите дополнителни финансиски трошоци, кои повторно беа поднесени од синдикатот „Визија“.

Митрополијата на Шведска и митрополитот Клеопа изразуваат благодарност кон правните советници и советници кои го воделе овој случај, истакнувајќи дека оваа последна пресуда претставува уште еден успешен чекор во расчистувањето на сите обвинувања неправилно поднесени против Митрополијата, во врска со ракувањето со нејзините финансии. Овие обвинувања претходно беа означени како неосновани спроред одделни релевантни наоди и извештаи објавени од Шведската даночна агенција и Шведската агенција за поддршка на верските заедници, кои ја назначија добро познатата јавна сметководствена фирма KPMG да спроведе ревизија.

Извор: https://orthodoxtimes.com/metropolis-of-sweden-financially-vindicated-again-by-stockholm-court/