Средба на Антиохискиот патријарх со свештениците од Дамаск и околината

На 22 јуни 2024 година, Неговото Блаженство Патријархот Александриски г.г. Јован се сретна со свештениците на Дамаск и околината, во присуство на Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Антониј (Хуран) и Преосвештените помошни епископи од Патријаршијата во Дамаск. Митрополитот Антониј одржа беседа, тргнувајќи од значењето на црковното единство, спомнувајќи ги чесноста и лојалноста што тоа ги содржи. Тој објасни како тоа се одразува во животот на свештеникот – „во љубовта, одговорноста, храброста и проникливоста“, како што вели свети Јован Златоуст.

По разговорот, следеше богата дискусија која вклучуваше аспекти на службата на свештеникот и пастирските потреби, со оглед на тековните околности и предизвици, како и духовните основи кои ја зајакнуваат службата на свештеникот и го водат кон тоа да ја одразува кон парохјаните сликата на Христа.

Извор: https://www.antiochpatriarchate.org/en/page/a-meeting-for-the-priests-of-damascus-and-its-countryside/2721/