Средба на Кипарскиот Архиепископ со Цариградскиот Патријарх

Веќе известивме дека Кипарскиот Архиепископ Георгиј престојуваше во посета на Турција, предводејќи група верници на поклоничко патување по светињите на Кападокија. Исто така, тој го посети и седиштето на Цариградската патријаршија.

На 7 јули 2024 година, Кипарскиот Архиепископ Георгиј и Цариградскиот Патријарх Вартоломеј присуствуваа на Литургијата во манастирот „Животворен извор – Балаклија“ во Истанбул.

Патријархот Вартоломеј му посака срдечно добродојде на Архиепископот Георгиј. Исто така, тој им се обрати и на верниците од групата. Двајцата поглавари имаа срдечна средба во игуменскиот дел на манастирот. Потоа, Цариградскиот Патријарх, во присуство на Кипарскиот Архиепископ и на групата верници, отслужи помен на гробот на Цариградскиот Патријарх Атинагора, по повод 52-годишнината од неговото упокојување.

Извор: https://churchofcyprus.org.cy/93174