Синодот на Руската црква соопшти дека е невозможно сослужувањето со бугарските архијереи, кои сослужуваа со претставници на ПЦУ

На 30 мај 2024 година, во Патријаршиската и Синодска резиденција,во Даниловскиот манастир во Москва, се одржа редовна седница на Светиот…

Покана од архијереите на Бугарската православна црква до Цариградскиот Патријарх да присуствува на изборот и устоличувањето на новиот Бугарски Патријарх

Неговата Светост Цариградскиот Патријарх г.г. Вартоломеј во сабота на 18 мај 2024 година, во Фанар ја прими делегацијата на архијереи,…

Епифаниј Думенко: Според Томосот, Православната црква на Украина нема право на парохии во дијаспората

Епифаниј Думенко, претостителот на Православната црква на Украина (ПЦУ), која доби Томос за автокефалија од Цариградската Патријаршија, изјави дека неговата…

Врховниот суд на Украина за првпат го прогласи принудниот премин од Украинската Православна Црква во Православната Црква на Украина за легален

Врховниот суд на Украина постави нов преседан со официјалното прогласување на преминот на парохијата од Украинска православна црква во Православната…

Претстоителот на Православната црква на Украина е присутен на заупокоената Литургија во Софија

Претстоителот на Православната црква на Украина (чија автокефалија е доделена од Цариградската Патријаршија) Епифаниј Думенко, кој беше придружуван од Евстратиј…