Храм на Православната црква во Америка оштетен од пожар

Во вторник, 28 мај, историскиот храм на Православната црква на Америка „Свети Теодосиј“ во Кливленд, Охајо, САД претрпе значителна штета откако се запали покривот.

Пожарот избувна попладне околу 15 часот и 30 минути. Локалните противпожарни екипи се бореа да го изгаснат пожарот во обид да го спасат храмот. Свештеникот Јан Цизмар, настојателот на храмот, заедно со другите локални свештеници, верници и соседи почнаа да ги отстрануваат свештените предмети од храмот за да ги зачуваат.

Во објава на Фејсбук страницата на храмот, отец Јан изрази благодарност до локалните пожарникари и верниците кои дојдоа да се помолија. Тој, исто така, ги охрабри сите да се молат и да се поддржуваат еден со друг.

Неговото Високопреосвештенство Архиепископот Даниил на Чикаго и Средниот Запад пристигна подоцна истата вечер за да ја прегледа штетата на храмот.

Извор: https://www.oca.org/news/headline-news/historic-cleveland-cathedral-suffers-damage-after-fire