Повик за молитва во очи на претстојниот избор на нов Бугарски патријарх

Во очи на претстојниот избор на нов патријарх на Бугарската православна црква, кој треба да се одржи на 30 јуни оваа година, како и на претстојните парламентарни избори во Бугарија, неколку митрополити од Бугарската православна црква упатија апел кон свештенството и верниот народ на Бугарската православна црква да ги засили своите молитви.

Во своето обраќање, овие архијереи претстојните избори ги нарекуваат судбоносни, заради што сметаат дека е потребна поголема Божја помош.

Во продолжение во целост го пренесуваме овој апел.


Христос Воскресе!

Скапоцени во Господа отци, браќа и сестри,

Ни претстојат судбоносни избори за Патријарх на нашата родна Бугарска православна црква, како и државни избори.

Се обраќаме кон сите коишто сакаат молитвено да ја поткрепат нашата Црква и Татковина.

Нека секој ден, од денес до 30 јуни, го читаме Молебниот канон кон Пресвета Богородица.

Господ Бог по Нејзините сесвети молитви да ни прости и да нè помилува, да ја излее Својата Божествена милост кон нашата родна света Црква и кон нашиот народ.

Ловчански митрополит Гавриил

Неврокопски митрополит Серафим

Видински митрополит Даниил

Извор: https://bg-patriarshia.bg/news/vazvanie