Духовна вечер во Сремска Митровица, со архимандрит Рафаило Бољевиќ од Црна Гора

На 2 јуни 2024, со благослов на Сремскиот епископ Василиј, игуменот на манастирот „Подмаине“ (Црна Гора) отец Рафаило Бољевиќ од Црногорско-приморската митрополија одржа духовна вечер, со разговор на тема: „Проблемот на расеаноста и значењето на вниманието во духовниот живот“.

Настанот се одржа во големиот амфитеатар на Вишата школа на струковни студии за образование на воспитувачи и на деловни информатичари „Сириум“ во Сремска Митровица. Просторот на амфитеатарот беше исклучително мал за да ги прими сите жедни, уморни и обременети. Како и секогаш, отец Рафаило беседеше со јазикот на молитвата и со методот на лично сведочење.

Отец Рафаило е познат на сите четири страни од светот. Него го повикуваат во сите епархии, и верници и неверници, за да се исполнат со духовна радост и да се облагодатат со Божјата сила и со сите дарови, кои ги принесува Божјиот Дух. На крај, предавањето заврши со песната кон Пресвета Богородица „Достојно ест“.

„Одборот за верска настава на Сремската епархија и во иднина ќе продолжи да го обогатува верниот народ на нашата епархија. Тоа е основна задача на оваа епархиска установа: да ги просветлува и да ги образува со воспитни цели целото паство, епархиотите и сите луѓе, кои се способни да прифатат сѐ што им носи Божјата милост“ – истакнува ѓакон Стефан Недиќ, заменик претседател на Одборот за верска настава на Сремската епархија.

Извор: https://eparhijasremska.rs/2024/06/04/%d0%b4%d1%83%d1%85%d0%be%d0%b2%d0%bd%d0%be-%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5-%d1%83-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%bc%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%98-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%86%d0%b8/