Светата причест

Протојереј Златко Ангелески „Ако не го јадете телото на Синот Човечки и не ја пиете крвта Негова, не ќе имате…

Недела на простувањето

Протојереј Златко Ангелески „Отвори ми ги вратите на покајанието, Животодавче!“ Четири седмици едноподруго светата Црква нѐ подготвува за пречек на…

Месопусна недела

Протојереј Златко Ангелески На многу фрески низ нашите православни храмови може да се забележи една несекојдневна, но многу впечатлива сцена,…

Свети отец Руперт

Протојереј Златко Ангелески Основач на градот Салцбург, чиј спомен православната црква го слави на 27 март(?-718; латински: Rupert; германски: Rupert…

Слово за парастосите

Протојереј Златко Ангелески Православниот христијанин со својата смрт не прес­танува да биде член на Црквата. Преку смртта христијанинот преминува од…

Свети Северин

Протојереј Златко Ангелески Просветител на Австрија, Црквата го слави неговиот спомен на 8 Јануари (410-482; латински: Severinus; германски: Severin von…