Свети Вулфрам од Сенс

Син на витез при кралот на Франките, роден во првата половина на VII век. Стекна добро образование и покажа дар за изучување. Положи монашки завети и сакаше да живее во тихување, но беше повикан при владетелот Теодорик, и подоцна беше ракоположен и поставен за Архиепископ на градот Сенс. Но, после кратко време, тој се повлече од архијерејската служба и се насели во манастирот Фонтенел.

Некое време подоцна, заедно со група од дваесетина монаси, беше испратен во Фризија, да го проповеда Евангелието. Помеѓу луѓето што ги обрати во христијанство во таа земја, беше и самиот син на владетелот Радбод, по што мисионерите добија уште поголема слобода за проповед. Жителите на таа земја беа пагани, и, меѓу другото, имаа обичај на нивните лажни богови да им жртвуваат деца, на тој начин што ги врзуваа на столбови во морето, за да се удават кога ќе дојде плимата, или ги бесеа. Светиот Вулфрам влегуваше во морето и ги одврзуваше и спасуваше децата од таква смрт. Тој се обрати и до Радбод со молба да го прекине тој обичај, на што му беше одговорено дека ако успее да го спаси следното момче од бесење, ќе му биде услишана молбата. Светиот Вулфрам припадна во молитва додека незнабожците го бесеа момчето, и кога тие мислеа дека тоа е веќе умрено, јажето се скина и се покажа дека момчето е живо. Заради ова и други слични чуда, незнабожците се исплашија и се обрнаа кон Христа и беа крстени.

Последните години од својот живот, Светиот Вулфрам ги помина во тихување и молитва, во манастирот Фонтенел, каде што му предаде својот дух на Бога, на кого му служеше целиот живот.

Неговиот спомен се празнува на 20 март, по јулијанскиот календар.