Митрополит на Зимбабве Серафим: Отсуството на општење меѓу Православните Цркви претставува оддалечување од апостолското предание

Митрополитот на Зимбабве Серафим (од Александриската патријаршија) објави фотографија од еден конгрес, одржан во минатото. Конгресот бил за мисијата на Црквата низ призмата на мисионерската служба на апостол, а бил одржан во организација на Митрополијата на Верија, на Науса и на Кампанија. По повод таа фотографија, Митрополитот Серафим забележува дека отсуството на општење меѓу помесните Православни Цркви претставува наше оддалечување од апостолското предание. Во продолжение следи неговата порака:

„Меѓународен богословски конгрес за мисијата низ призмата на мисионерската служба на апостол Павле, организиран од Митрополијата на Верија, на Науса и на Кампанија. Апостолите, и денес, претставуваат темел за видливото единство на помесните Православни Цркви. Отсуството на општење меѓу помесните Православни Цркви претставува наше оддалечување од апостолското предание, односно оддалечување од учењето за ’едната, света, соборна и апостолска Црква’. Да се молиме Светиот Дух да нѐ доведе до обновување на единството и на општењето меѓу православните, за да можеме да придонесеме и во приоритетот на човештвото да преживее преку одбирање на мирен дијалог. Нашите проблеми да ги решаваме на тој начин, а не да прибегнуваме кон избор на оружја, со кои се ризикува мирниот соживот на народите и се создава ризик за движење во насока на самоуништување, односно ризик да ја претвориме нашата планета во бескрајна гробница со ’живи мртовци’.“

Извор: https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_aleksandrias/zimpampoue-serafeim-apomakrynsi-apo-tin-apostoliki-paradosi-i-apousia-koinonias-metaksy-ton-orthodokson-ekklision/