Чудотворната икона Богородица – Скоропослушничка во Повардарската епархија

На 14 мај годинава во црквата „Рождество на Пресвета Богородица“, во неготинското село Тимјаник, на иницијатива на верниците од ова место, беше донесена чудотворната икона на Мајката Божја – Скоропослушничка од светогорскиот манастир Дохијар. Иконата ја донесоа протојереј-ставрофор Василиј Фотис од градот Солун заедно со г-дин Димитриј Перпецис, исто така од Солун. Чудотворната икона на Мајката Божја беше пречекана од илјадници верници од сите краеви на Македонија, како и од целото свештенство на Повардарска епархија, кои, со Литија ја придружуваа до црквата, каде таа беше пречекана од Митрополитот Агатангел.

По пристигнувањето на иконата во црквата, најнапред г-дин Димитриј го изрази своето задоволство и радост од овој свет чин, а потоа го даруваше Митрополитот Агатангел со икона од Мајката Божја. Митрополитот Агатангел, пак, во своето обраќање кон сите присутни рече дека донесувањето на оваа икона во црквата во Тимјаник е голема радост и благослов за сите верни души од овој крај, како и за сите во Повардарската епархија. Тој ги повика сите присутни, како и оние што отсуствуваа, да дојдат и да се поклонат пред чудотворната икона на Пресвета Богородица и притоа со целото свое срце да го принесат своето покајание и да испросат благослов за свое и за здравје на своите најблиски, како и за мир и благосостојба во нашата татковина Македонија.

По Митрополитот Агатангел, и гостинот од Грчката православна црква го изрази своето воодушевување од срдечниот и велелепен пречек на чудотворната икона на Мајката Божја.

По поставувањето на иконата во централниот дел на црквата и палењето на нејзиното кандило, беше отслужена Вечерна богослужба, а потоа беше прочитан целиот Акатист на Пресвета Богородица. Откако заврши богослужбата, Митрополитот Агатангел подели мали икони на кои е претставена Мајката Божја – Скоропослушничка. Целиот овој настан помина во прекрасна молитвена и достоинствена атмосфера која уште еднаш ја покажа силната вера, љубов и надеж во Троединиот Бог, која македонскиот човек ја има во своето срце.

Извор: https://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=3016&Itemid=32