Издадени се нови книги на Лемесоскиот митрополит Атанасиј

Во издание на светогорскиот манастир „Ватопед“, излегоа од печат две нови книги на Лемесоскиот митрополит Атанасиј (од Црквата на Кипар): „Блаженства“ и „Божествена Литургија“. Изданијата официјално ги промовираше игуменот на ватопедскиот манастир, архимандрит Ефрем. Промоцијата се одржа на 29 февруари 2024 година во Лемесос (на Кипар).

Лемесоскиот митрополит Атанасиј му се заблагодари на архимандритот Ефрем за неговата континуирана подршка на Лемесоската митрополија. А, игуменот Ефрем нагласи дека академското богословие треба да биде во комуникација со живиот опит.

За време на манифестацијата, им беа доделени парични награди на ученици и студенти од епархијата. На настанот присуствуваа околу 2000 луѓе.

Извор: https://www.orthodoxianewsagency.gr/aytokefales_ekklisies/ekklisia_kiprou/%ce%b9-%ce%bc-%ce%bb%ce%b5%ce%bc%ce%b5%cf%83%ce%bf%cf%8d/lemesos-2-000-kosmou-gia-tin-parousiasi-ton-vivlion-tou-mitropoliti-athanasiou-fotovinteo/ , https://www.orthodoxianewsagency.gr/agioreitika/ta-nea-vivlia-tou-mitropoliti-lemesou-athanasiou-tis-seiras-kardiakos-logos/