Свети Северин

Протојереј Златко Ангелески Просветител на Австрија, Црквата го слави неговиот спомен на 8 Јануари (410-482; латински: Severinus; германски: Severin von…

Митрополитот Јаков од Бугарската православна црква подари дел од моштите на Свети Георгиј Кратовски во родниот град на маченикот

Денеска, кога Црквата го празнува споменот на Свети Георгиј Кратовски, неговиот спомен торжествено беше прославен во градот Кратово. Свети Георгиј…

Света Евлалија од Андора

Протојереј Златко Ангелески Црквата го слави нејзиниот спомен на 22 август, по јулијанскиот календар(290-304; шпански: Eulalia de Barcelona;каталонски: Santa Eulalia…