Христијанските религиски водачи на црквите во Светата Земја се обединуваат во итен апел за траен прекин на огнот во Газа

Ерусалим, Светата Земја, 21.01.2024

Во силен показ на единство и на христијанските вредности, Неговото Блаженство, Ерусалимскиот патријарх Теофил III, за време на годишниот празничен состанок со претседателот на Израел, Исак Херцог, одржа убедлив говор во име на сите патријарси и водачи на црквите во Светата Земја, барајќи итен прекин на воената активност во Газа.

Посочувајќи ги критичните проблеми со кои се соочува Светата Земја, Ерусалимскиот патријарх ги потенцираше заедничките морални вредности, својствени за големите монотеистички вери. Тој ја истакна светоста на секој човечки живот, императивот за достоинството и стремежот кон слобода, безбедност и сигурност за сите жители на разновидната Света Земја.

Во срцевината на обраќањето на Патријархот беше трогателниот повик за акција – итна молба за неодложен, траен, хуманитарен прекин на огнот во Газа. Водачите на црквите на Светата Земја, обединети во нивната посветеност на мирот, ја препознаваат длабоката хуманитарна криза и страдањата на невините цивили опфатени со конфликт. Нивниот апел одекнува како сочувствителен одговор на тековното насилство што го мачи регионот.

Отфрлајќи ја идејата за воено решение, водачите на црквите го поддржаа дијалогот и помирувањето како единствено одржливи патишта до мирот. Повикот за траен прекин на огнот не е само израз на моралните вредности, туку и заедничко отфрлање на циклусите на насилство кои се докажаа како неефикасни во воспоставувањето траен мир.

Среде предизвиците што ги носи тековниот конфликт, водачите на црквите во Светата Земја ја нагласуваат важноста да се дејствува брзо, за да не се загуби ниту еден невин живот повеќе. Говорот на Неговото Блаженство го опфаќа периодот на светлина и надеж, изразувајќи го заедничкиот стремеж кон подобра иднина, каде што заедничките морални и духовни вредности го поттикнуваат напредокот за сите.

Патријарсите и водачите на црквите во Ерусалим упатуваат топли желби за мир и добра волја. Нивната заедничка надеж е вистинскиот и траен мир да се оствари во Новата година, носејќи утеха во Светата Земја. 

Од Генералниот секретаријат

Извор: https://en.jerusalem-patriarchate.info/blog/2023/12/21/christian-religious-leaders-of-the-holy-land-churches-unite-in-urgent-plea-for-permanent-humanitarian-ceasefire-in-gaza/