Руската задгранична православна црква со поддршка за бегалците од војната во Украина

Фотографија: orthodox-europe.org

Месецот април забележа зголемена активност на банката за храна во лондонскиот храм на Руската задгранична православна црква, која очекува овој месец да надмине 2.000 кутии со храна испорачана на оние на кои им е потребна.

Банката за храна обезбедува бесплатни кутии со храна – од кои секоја е доволна за да му помогне на едно семејство две недели – на оние на кои им е потребна. Огромното мнозинство од примателите на храната се украински бегалци, кои поради страшната војна во нивната татковина имаат потреба од помош, но исто така има и многу други приматели кои се наоѓаат во потреба поради тековната криза на трошоците за живот и заради други причини.

Известувајќи за најновите активности на банката за храна, нејзиниот главен организатор, чтецот Симон Тигли, истакна: „Овој викенд, 13-14 април, нашиот посветен тим, составен од 19 волонтери, постави нов рекорд – подготвија и дистрибуираа 92 кутии со храна за само два дена, што е доказ за непоколебливата посветеност на нашата црква“.

Тој додаде: „Бевме исполнети со возбуда додека ги пречекавме новите семејства на кои им е потребна помош, како и новите волонтери и дарежливите донатори во банката за храна. Над 200 килограми производи, вклучително и овес, леќа, грашок, шеќер и брашно, беа великодушно донирани. Добивме и значителна количина на долготрајна храна финансирана од нови и етаблирани донатори со пакувања тестенини и џем, од една пекара во Лондон. Како одговор на барањата на семејствата за повеќе свежа храна, во моментов сме во преговори со раководството на еден голем супермаркет да го донираме нивниот вишок свежо овошје и зеленчук. Ова е возбудлив нов развој“.

Извор: https://orthodox-europe.org/content/london-foodbank-april-2024/