Седница на Светиот Синод на Ерусалимската Патријаршија

Во четврток, 11 април 2024 година, беше одржана седница на Светиот Синод на Ерусалимската Патријаршија, со која претседаваше Неговото Блаженство Патријархот Ерусалимски г.г. Теофил.

Меѓу другото, на седницата се разговараше и за состојбата во Газа и во манастирот Свети Порфириј низ призмата на болните настани, а Неговото Блаженство говореше за улогата што ја одигра таму Патријаршијата, и покрај тешките услови.

Беше разгледан и извештајот на Високопреосвештениот Архиепископ Антидониски г. Нектариј, претставник на Ерусалимската Патријаршијата во Константинопол, во врска со поправките и реставрацијата во различни манастири и поклонички центри на Ерусалимската патријаршија во Константинол.

Неговото Блаженство ја истакна важноста на пастирската улога на свештенството и нивната духовна одговорност кон паството, во услови на тешки времиња и околности.

Тој им укажа на отците на Светиот синод, а преку нив на целото свештенство на Ерусалимската патријаршија, дека треба да работат со грижа за душите на верниците, во дух на одговорност и жива ревност, и да практикуваат дејствителна љубов, која навистина ја гради Црквата и ги има за цел нејзиното обновување и зачувувањето на единството меѓу членовите на Телото Христово.

На крај, Неговото Блаженство и Отците на Светиот Синод упатија молитви и прозби до милостивиот Бог, да го дарува Својот мир во Светата земја и да ги зацврсти душите на верните преку благодатта на Светиот Дух.

Извор: https://jerusalem-patriarchate.info/%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b1%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%83-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b9%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%85-31/