Волос: Пионерски активности за аутизам

Пионерската активност организирана од Светата Митрополија на Димитриада и Алмира, по повод Светскиот ден на аутизмот, се одржа успешно во вторник, 2 април, во соработка со Дирекцијата за средно образование на областа Магнезија, Здружението на родители на деца со аутизам, Неформалната мрежа на здравствени установи и доброволци од Универзитетот во Тесалија.

Акцијата се одржа во Духовниот центар на Светата Митрополија, а присуствуваа голем број ученици, наставници и граѓани, кои носејќи ги специјалните маски за виртуелна реалност емпириски се запознаа со сетилната бура што ја имаат лицата со аутизам.

Високопреосвештениот Митрополит на Димитријада и Алмира г. Игнатиј ги изрази своето задоволство и својот оптимизам дека оваа конкретна акција ќе биде појдовна точка за разбирање и емпатија со нашите сограѓани кои се со аутизам.

Извор: https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/ι-μ-δημητριάδος-και-αλμυρού/volos-protoporiakes-viomatikes-draseis-gia-ton-aytismo/