Митрополитот на Китира и на Антикитира Серафим објави дека во епархијата нема да им се дозволува причест на пратениците, кои гласаа за законот за истополови „бракови“ во Грција

Од неделата на митарот и фарисејот, па сѐ до Велика Сабота, во литургискиот живот на Црквата започнува да се употребува…

Православната црква на Албанија за истополовите бракови: „Она што не е природно, не може преку закон да стане природно“

Православната Црква на Албанија го искажа својот став за бракот меѓу истополови двојки. Поточно, Црквата изјави дека продолжувањето на човечкиот…