25-годишен јубилеј на Гетсиманската игуманија Елисавета

Фотографија: missionrocor.ru

На денот Великопосниот празник на Свети Јован Лествичник, 1/14 април, игуманијата на манастирот „Света Марија Магдалена“, на духовната мисија на Руската задгранична православна црква, во Гетсиманската градина, сестра Елисавета, прослави дваесет и пет години служењето како игуманија на овој манастир.

Во 1999 година, со декрет на Светиот Архијерејски Синод на Руската задгранична православна црква, под раководство на Митрополитот Виталиј, монахињата Елисавета беше назначена за петта игуманија на Гетсиманскиот манастир. На денот на свети Јован Лествичник истата година, Архиепископот Берлински и Германски Марк свечено ја воведе сестра Елисавета во игуменскиот чин.

Во текот на сите овие години, игуманијата Елисавета верно го води сестринството по трнливиот монашки пат во тешките услови на животот во Израел.

На денот на годишнината, по Божествената Литургија, поглаварот на Руската духовна мисија во Ерусалим, архимандритот Роман ѝ ја врачи на игуманијата Елисавета повелбата од Светиот Архијерејски Синод на Руската задгранична православна црква со следната содржина:

„Грамата на Архијерејскиот Синод до игуманијата Елисавета (Шмелц)

Со оглед на трудољубивата и долгогодишна работа во управувањето со манастирот на рамноапостолната Марија Магдалена, во светото и многу одговорно место на Руската Гетсиманија, во Светиот град Ерусалим, а по повод сребрениот јубилеј на игуменството на овој манастир, кој сега го празнувате, Ви изразуваме длабока благодарност и го повикуваме Божјиот благослов врз Вас.

Како сведоштво за ова, Ви ја даваме оваа повелба, уредно потпишана од нас и утврдена со Синодскиот печат, во богоспасуваниот град Њујорк, во Крстопоклоната недела, на празникот Благовештение на Пресвета Богородица, 25 март / 7 април 2024 година.

+ Митрополит Николај, Претседател на Архијерејскиот Синод

+ Митрополит Марко

+ Архиепископ Кирил

+ Архиепископ Гаврил

+ Архиепископ Петар

+ Епископ Теодосиј

+ Епископ Иринеј“

Извор: https://missionrocor.ru/tpost/7ytj5kn891-25-letnii-yubilei-igumenii-elisaveti