Порака на Романскиот Патријарх Даниил за Неделата на родителите и децата: Како да се надмине денешната криза на семејството

Романскиот Патријарх г.г. Даниил објаснува како да се надмине денешната криза на семејството, во неговата пораката по повод „Неделата на родителите и децата“ во Романската православна црква.

„Животот и среќата се Божји дарови, а денешната криза на семејството може да се надмине со помош и благослов на Бога Создателот, Кој рекол: Плодете се и множете се, и наполнете ја земјата, и господарете над неа! (Битие 1, 28)“, истакна патријархот Даниил.

Во продолжение го пренесуваме целиот текст на неговата порака

Примарната улога на родителите во воспитувањето и воспитувањето на децата

Христос воскресна!

Неделата на родителите и децата, првата недела по 1 јуни – Меѓународниот ден на детето, е востановена од Светиот синод на Романската православна црква со Резолуцијата бр. 629 од 12 март 2009 година, за подигање на свеста за примарната улога на родителите во воспитанието и образованието на децата.

Постои длабока врска помеѓу тајната на Црквата и тајната на семејството (според Ефесјаните 5, 32). Црквата го благословува семејството и го води на патот на спасението и светоста, додека семејството ја проширува Црквата: лицата родени во христијански семејства се дел од човечката заедница, или општеството, но и од црковната заедница, кон која се приклучуваат преку Светата Тајна Крштение. Овој свет обред ги воведува во татковската и синовска љубов изразена во Пресвета Троица.

Во христијанското семејство детето расте во љубовта кон Бога и луѓето, добива светол поглед на светот и животот и ги стекнува првите општествени способности и особини од неговиот религиозно-морален карактер. Затоа свети Јован Златоуст ги поттикнува родителите што порано да всадуваат добри поуки во душите на своите деца: „Ако втиснете добро учење во неговата душа додека е уште млад, никој нема да може да му го одземе; ќе се стврдне како отпечаток на печат на восок“.

Слабеењето на верата, на родителската, синовска и братска љубов и занемарувањето на образованието во семејствата доведуваат до слабеење на врската на семејството со Црквата, до занемарување и духовно пропаѓање. Денес живееме во контекст во кој доминира индивидуалистичкиот менталитет, кој ја потценува примарната улога на семејството во образованието на децата и го потчинува на минливите и материјални интереси на поединецот и општеството.

Кризата на семејството се манифестира во напуштањето на децата од страна на родителите и на родителите од страна на децата, во големиот број на абортуси и разводи, во зголемувањето на семејното насилство и на малолетничката деликвенција, во опасностите од дроги и разни зависности, во промовирањето на таканаречени „нови модели“ на семејство, кои се вештачки идеолошки конструкции.

Животот и среќата се Божји дарови, а денешната семејна криза може да се надмине со помош и благослов на Бога Создателот, Кој рекол: Плодете се и множете се, и наполнете ја земјата, и господарете над неа (Битие 1, 28). Чудото на свадбата во Кана Галилејска (Јован 2, 1-11) Господ Исус Христос го прави по барање на Мајката Божја, како благослов и радост за невестата и младоженецот, но и за сите присутни.

Црквата го брани достоинството на семејството во општеството. Затоа е неопходно да се зајакне соработката меѓу државата и црквата во сите области на социјалната, образовната и културната дејност што се однесува на семејството. Истовремено, Црквата придава особено значење на веронауката на децата и младите преку часовите по веронаука во училиштата и Националната катихетска програма „Христос споделува со децата“. На тој начин Црквата ги насочува децата кон љубовта кон Бога и кон ближните, за доброто на семејството и општеството.

Во 2024 година, прогласена во Романската патријаршија за торжествена година на пастирска грижа на болните, ги повикуваме родителите и децата да растат во вистинска вера, да го негуваат дарот на здравјето, да ја покажат светлината на добрите дела, особено кон оние кои страдаат, и да ја споделат со сите радоста на Воскресението на Исус Христос, нашиот Учител и Исцелител.

Со многу уважување и татковски благослов,

† Даниил
Патријарх на Романската православна црква

Извор: https://basilica.ro/en/patriarch-daniels-message-for-the-sunday-of-parents-and-children-how-to-overcome-todays-family-crisis/