Во Украина, Националната комисија блокираше веб-страници што ги покриваат активностите на Украинската Православна Црква

Интернет провајдерите им го блокираат на украинските посетители пристапот кон веб-страниците кои известуваат за активностите на Украинската Православна Црква, повикувајќи се на владините регулативи во областа на комуникациите и информатичката технологија.

Во Украина престанаа да се отвораат веб-страниците што ги покриваат активностите на Украинската православна црква, како што се Синодското информативно-просветно одделение на Украинската Православна Црква (news.church.ua), Сојузот на православни журналисти (spzh.media), „Православен живот“ (pravlife.org) и „Не за расколите“ (raskolam.net).

Интернет провајдерите го блокираат пристапот со следнава порака: „СТРАНАТА Е БЛОКИРАНА! Согласно со наредбата на Националната комисија која врши државна регулација во областа на комуникациите и информациите и/или одлука на Советот за национална безбедност и одбрана, веб-ресурсот е блокиран.“

На 16 декември 2023 година, Државната служба за специјални комуникации и заштита на информациите на Украина објави указ според кој треба да се блокираат голем број интернет ресурси во Украина.

Извор: https://spzh.media/ru/news/79577-v-ukraine-natskomissija-zablokirovala-sajty-osveshchajushchie-dejatelnost-upts