Група напаѓачи нападнаа свештеник на Украинската православна црква во неговиот дом

Фотографија: church.ua Свештеникот на Тулчинската епархија на Украинската православна црква, Протојерејот Евгениј Воробјев, настојател на храмот посветен на иконата Богородична…

Во Украина, Националната комисија блокираше веб-страници што ги покриваат активностите на Украинската Православна Црква

Интернет провајдерите им го блокираат на украинските посетители пристапот кон веб-страниците кои известуваат за активностите на Украинската Православна Црква, повикувајќи…

Врховниот суд на Украина за првпат го прогласи принудниот премин од Украинската Православна Црква во Православната Црква на Украина за легален

Врховниот суд на Украина постави нов преседан со официјалното прогласување на преминот на парохијата од Украинска православна црква во Православната…

Апел од Сојузот на православни новинари до меѓународните организации за заштита на човековите права по повод масовниот упад од страна на Украинската служба за безбедност

На 12 март 2024 година, вработените во Службата за безбедност на Украина извршија масовни претреси во работните и во станбените…