Папата Франциск го истакна значењето на единството и на мирот во обраќањето до делегацијата на Цариградската патријаршија

Со срдечен говор, папата Франциск ѝ се обрати на делегацијата на Цариградската патријаршија, фокусирајќи се на две актуелни теми: итната…

Турција побара објаснување од организаторите на самитот за Украина за учеството на Цариградскиот Патријарх

Турција побара објаснување од организаторите на самитот за Украина во Швајцарија во врска со присуството на Цариградската партијаршија меѓу потписниците…

Цариградскиот патријарх Вартоломеј: Нашата грчка православна традиција е извор на инспирација

Во вторник, 11 јуни 2024 година, Цариградскиот патријарх Вартоломеј молитвено присуствуваше на Божествената Литургија во Патријаршиската црква по повод чествувањето…

Претстоителот и делегација на Православната црква во Америка во посета на Цариградската патријаршија и на Романската православна црква

Претстоителот на Православната црква во Америка, Неговото Блаженство Митрополитот Вашингтонски и Архиепископ на Америка и Канада Тихон и делегација на…