Свети Александар Невски отстранет од црковниот календар на ПЦУ

Синодот на Православната црква на Украина (чија автокефалија е доделена од Цариградската Патријаршија), на седницата одржана на 2 февруари 2024 година, донесе одлука: да се отстрани од црковниот календар на Православната црква на Украина денот на споменот на благоверниот кнез Александар Новгородски (Невски), во схима Алексиј, на 23 ноември.

Да се ​​воведе на 23 ноември дополнителен датум за празнување на споменот на свети Александар, првиот игумен на манастирот „Неспиечките“ (околу 430 г.) и да се вклучи во црковниот календар на Православната црква на Украина.

https://www.pomisna.info/uk/vsi-novyny/ofitsijne-povidomlennya-pro-zasidannya-svyashhennogo-synodu-2-lyutogo-2024-r/